Een vijver aanleggen is een kunst.

Een vijver in de tuin is een oase van rust. De grootste beslissing is het kiezen van de beste plaats in de tuin. De plaats in de tuin oefent erg veel invloed uit op het biologisch evenwicht in de vijver. Dit  biologisch evenwicht is nodig om de vissen en waterplanten zo optimaal mogelijk te laten gedijen. Plaats uw vijver bij voorkeur op een lichte plaats (waarbij een zijde gerust wat in de schaduw mag liggen) en liever niet onder een bladverliezende boom, want bladeren en uitwerpselen veroorzaken algengroei en vervuiling.

Voordat we daadwerkelijk met de aanleg van de vijver kunnen beginnen is het raadzaam een aantal zaken op een rijtje te zetten. Allereerst gaan we ons afvragen wat het uiteindelijke doel van onze onderneming zal zijn, is dat:

1)     Een vijver met een royaal wateroppervlak en met bloeiende waterplanten?
2)     Een vijver met in de hoofd zaak vissen in een door ons zelf te bepalen assortiment?
3)     Een koivijver?
4)     Een vijver met bewegend water, fonteinen en een waterval?
5)     Een kleine, ondiepe beplantingsvijver of moeras?
6)     Een vijver dichtbij of eventueel aansluitend aan huis of terras?
7)     Een speel en zwemvijver voor de kinderen.

De vorm
De ideale vorm die we aan de vijver toekennen zal waarschijnlijk te maken hebben met persoonlijke smaak en vormgeving van de rest van de tuin.

Let er met het uitgraven wel op dat de vijver diverse dieptes nodig heeft en het diepere deel (vanaf 65 cm.) minimaal 60 a 75% van het oppervlakte van de vijver bedraagt.
Dit om te voorkomen dat het (ondiepe) water te snel opwarmt en weer afkoelt.

Plaats
Bedenk dat waarneer de vijver een feit is in onze tuin, we de vijver ook willen zien. Daarom liefst een plaats niet te ver van het woonhuis of terras. Het hierna te noemen punt grootte is in combinatie hiermee van belang.

Grootte
Maak een vijver niet te klein. Hiermee wil ik beweren dat een kleine vijver niet mooi kan zijn, maar de grootte moet aangepast zijn aan zijn omgeving. Een kleine vijver achter in de tuin zal niet de voldoening geven die mogelijk is. We zien de vijver vanaf het huis of terras onvoldoende of misschien helemaal niet willen we een kleinere vijver, leg die dan aansluitend aan het terras of serre. Bepaal eerst de plaatse de vorm en de grootte van uw vijver doormiddel van een wit lint of een tuinslang..

Koivijver
Voor dit soort vijvers zal u andere maatregelen moeten nemen. Mocht u hier vragen over hebben  kijk dan ook op de koi-pagina of neem contact met ons op !

Wij als hoveniersbedrijf zijn gespecialiseerd in het aanleggen van filtersystemen, of het nu gaat om een pomp of gravity systeem wij hebben alle kennis in huis.

Vijveraanleg
Bezoekersteller
Copyright 2008 T. Vlaanderen. All rights reserved.
Webdesign by Web-Up to Date
Copyright 2008 T. Vlaanderen. All rights reserved.
Webdesign by Web-Up to Date
Copyright 2008 T. Vlaanderen. All rights reserved.
Webdesign by Web-Up to Date
Contact          Disclaimer